English – Nederlands
Op 8 oktober 2015 wordt het 6de DREAM Event georganiseerd: DREAM15. Daar heb ik best wel zin in.
Wat is DREAM?
DREAM is een afkorting voor Dutch Requirements Engineering And Management.
Het is een initiatief dat in 2008 is opgestart door Atos, maar ondersteund is en uitgevoerd door vertegenwoordigers van verschillende organisaties, met als doel het delen van kennis en best practices rond Requirements Engineering and Management.
OK … wat is DREAM15 dan?
DREAM15 is de zesde conferentie die DREAM heeft georganiseerd. Dit jaar worden er drie hoofd onderwerpen onder de loep genomen:
-
Business Analyse – Business analyse heeft te maken met veranderingen in organisaties
- het identificeren van de nodige veranderingen
- het creëren van geschikte oplossingen
- de implementatie van de oplossing en vervolgens …
- een analyse van de effectiviteit ervan.
- Best practices – bewezen/geaccepteerde standaarden helpen fouten te beperken en helpen onverwachte problemen tot een minimum te beperken.
- Methoden, technieken en hulpmiddelen – welke methodes kan een business analyst gebruiken, welke technieken zijn handig voor de BA, en welke tools zijn ook beschikbaar?
Ok … wat zijn de 22 redenen waarom ik deze dag wil bijwonen?
Waar te beginnen?
1. Uitstekende Keynotes
Opening Keynote
De conferentie begint met een speech van Paul Turner. Paul Turner! Hij is een van de auteurs van “Business Analysis Techniques (99 Essentials Tools for Success) “. (Dit boek is mijn go-to boek voor BA technieken, en hoort thuis in de boekenkast van elke Business Analyst!).
Paul is ook de Directeur van AssistKD. (Ga even naar hun website, er zijn daar veel behulpzame resources.)
Paul zal spreken over systems thinking en de soft systems approach, waarbij het accent ligt op de manier waarop ze waarde kunnen toegevoegen aan de Business Analyst.
Closing keynote
Aan het einde van de conferentie, gaat Theo Severien een presentatie geven over het verbeteren vanuit de essentie van de organisatie. Dat is – de volgorde van aandacht bij het implementeren van verbeteringen is: mensen -> business -> informatie -> data (systemen).
Theo gaat verder in op hoe dit allemaal mogelijk is met een mix van filosofie, theorie en praktische voorbeelden. Het klinkt boeiend.
2. Interressante sessies
Er zijn 16 sessies verdeeld over 4 streams. Dit is frustrerend, want meestal wil ik alle sessies zien, maar omdat ze op hetzelfde moment lopen, moet dan ik een keus maken …
Er zijn (in willekeurige volgorde):
Een PhD student, van de Universiteit van Utrecht, die een presentatie gaat geven over verschillende kwaliteitsniveaus in user stories, en over een web applicatie die de Universiteit gemaakt heeft , om dit automatisch te checken |
een presentatie over digitaal procederen en de belang van de UX en bijbehorende requirements |
de kans om over brainwriting te leren, en ook om het te oefenen |
een diepgaande blik op Specifications by Example en hoe ze, bij bol.com, gebruikt werden, om de communicatiekloof tussen stakeholders en ontwikkelaars te overbruggen |
één van Nederlands grootste banken (ABN AMRO) presenteert hoe zij een centrale requirements management tool hebben ingericht die geschikt is voor veel projecten, veel BAs, veel regelgeving, en heel veel requirements |
een “exploratie” van het juiste detailniveau voor de eisen in een Agile omgeving |
hoe Business Analyse technieken zoals het Impact Analysis gebruikt kunnen worden voor het verbeteren van de bureaucratische stelsel van basisregistraties |
twee interessante presentaties over complexiteit, en hoe de Cynefin framework kan worden gebruikt. |
een discussie over de “ontdekking” van verborgen eisen in bedrijfsprocessen. |
een kijk op hoe Behavior Driven Development (BDD) werd gebruikt in een Agile omgeving. |
een proces simulatie en game met … sokken |
de kans om in de RE-keuken van de NS te kijken |
presentaties van Synergio en ook Atos. |
3. Top sponsors
Er wordt de mogelijkheid geboden om te zien waar sommige van de top bedrijven in Nederland mee bezig zijn in dit gebied.
Dit zijn: Atos, Devoteam, Entrador, Le Blanc Advies, Nederlandse Spoorwegen,Synergio, iSQI, IREB, Jama, Microfocus, Mithun, PNA, The Future Group
4. Learning
Ik vind het altijd geweldig om in de gelegenheid te zijn om samen met gelijkgestemden mensen te praten.
Het kan heel inspirerend zijn als iedereen dezelfde “taal” spreekt. Er is altijd een geweldige kans om iets te leren. Bijvoorbeeld tijdens de sessies die hierboven genoemd zijn, of door naar de keynote sprekers te luisteren, door met de sponsors te spreken, of gewoon door met andere deelnemers te praten.
5. Nieuwe vrienden en Networking
Dit evenement geeft mij de gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten. Mijn doel is zoveel mogelijk mensen te leren kennen als ik kan in die tijd.
6. Gesprekken
Zoals vermeld in de vorige “reden”, zitten we allemaal in hetzelfde vak. We praten allemaal dezelfde “taal”. Ik kijk uit naar de kans om anderen te vragen wat ze doen en waarom. Voor welke technieken hebben zij voorkeur. Of ze denken dat Agile “het antwoord” is , of Waterfall nog steeds zijn plaats heeft.
Een gesprek is één van de meest dynamische en verrijkende dingen die we kunnen doen. En vaak heb ik ontdekt dat op basis van een gesprek, waardevolle connecties ontstaan.
Waar gaat het gebeuren?
De droom15 evenement vindt plaats in Hotel Vianen
Hoe kunt u hierover meer leren?
- Check out de DREAM website
- Download de DREAM flyer
Zo, dit waren de 22 redenen waarom ik naar DREAM ga. (Ja – ik weet wel dat erboven maar 6 zijn vermeld, maar als je de keynotes en sessies ook telt, zijn het er 22).
Als ik daar ben, ga ik bloggen, dus als je iemand ziet die als een gek aan het noteren is en heen en weer rent tussen sessies, dan ben ik dat waarschijnlijk. Wees niet bang om “Hallo” te zeggen.
Wil je meer leren?
Hieronder zijn er een aantal resources dat ik personlijk relevant vind en zouden u in dze onderwerp iets dieper gaan. Ik verdien wel wat geld hiervan, en voor dat ben ik dankbaar. (Important Disclosure)